• December 2, 2020
laptopuri Cadou de craciun

Ce cadouri de Crăciun ai cumpărat? Mai sunt oferte la laptopuri

Vin sărbătorile de iarnă și acum este momentul să te uiți după cadouri. Nu le-ai cumpărat de black friday? Hai să vedem ce oferte mai sunt prin magazine.

Anul ăsta a fost foarte interesant. Am văzut prin vară oferte la calculatoare foarte bune, le-am recomandat atunci, cine a profitat de ele a făcut foarte bine. Iar apoi când a venit toamna și toată lumea a fost nevoită să lucreze de acasă au explodat prețurile laptopurilor, dar mai mult nu s-au mai găsit.

Mă uit acum pe siteuri. Un laptop pe care eu în vară îl vedeam la 2500 de lei – maxim 3000 de lei, acum este 4500 – 5000 de lei. Ceea ce nu este deloc bine pentru cumpărător, dar aduce un profit uriaș pentru vânzător.

Laptopul de pe Pc Garrage

Laptopul Resigilat de la eMAG

Memorii RAM de la Pc Garrage

Laptopuri de la Pc Garrage?

Laptop alternativ de la eMAG

Monitoare

Sistem desktop eMAG
Sistem desktop PC Garrage)

Și dacă tot vine Crăciunul, dacă tot nu ai cumpărat până acum un laptop sau vrei să îți faci un cadou de Crăciun, m-am uitat acum ce oferte sunt prin magazine, asta în ideea de a alege cel mai performant laptop la un preț care să nu te lase fără mâncare pe masă o lună de zile.

Din start trebuie să mă arăt dezamăgit, că ori distribuitorii, ori magazinele, ori producătorii au scos de pe laptopuri memorii, pe care le vând separat. Sincer. Suntem în 2020. Avem telefoane cu 12 giga de ram, iar pe internet se vând laptopuri cu 8 giga de ram. Pai doar dacă intri pe Facebook de pe laptop sau pe vreo 2 siteuri de știri, memoria asta este mâncată de Google Chrome, nici nu mai trebuie să te gândești că faci performanță cu el. Sau că vrei să te joci la capacitate maximă.

Anul ăsta, procesoarele de la intel au ajuns la seria a  10a. Sunt procesoare cu un consum redus de energie, care se încălezesc puțin și care au bineînțeles perfromanțe mai bune. 

Încep de sus și mă uit la ce i7 este prin magazine. La eMAG prețurile încep de la … 5000 de lei pentru produsele care mai sunt în stoc. Deci un laptop pe care îl iei de anul ăsta, din 2020, doar pentru că are i7, costă 5000 de lei. Și nici nu vine cu 16 giga memorie ram. 

Din fericire găsesc la PcGarrage, un laptop de Gaming zic ei, la 4300 de lei, cu procesor i7 de anul ăsta, 512 SSD și doar 8 Giga memorie ram. În speranța că are o singură plăcuță de 8 giga de memorie ram, o placă de memorie care să îi dubleze capacitatea costă doar vreo 200 de lei. În total s-ar duce la 4500 de lei. Logic ar fi ca să ceri magazinului acest upgrade. Practic, nici un magazin nu oferă asta, pentru că spun ei că pierzi garanția. Dar niciunul nu te poate opri să desfaci laptopul să  îi mai pui niște memorie. 

Ok. Am ales i7, am văzut că sunt scumpe și … nerentabile de cumpărat? 

Atunci oare ste i5 mai ieftin și mai performant? Teoretic un i5 este foarte bun, dar  nu obții cele mai impresionante performanțe în locuri, dar nu e nici de ingnorat. Un laptop de birou cum ar veni, pentru școală, unde poți să faci orice. 

Tot la PC Garrage găsesc acest lenovo, care are din fericire 16 giga de ram, are un slot USB-C, 3 porturi USB normale, deci carcasa e veche de 2 ani, unde au schimbat placa de bază și au pus un procesor nou. Ecran de 13 inchi și 512 giga SSD. 4200 de lei. Păi nu costă atât de mult ca laptopul de mai devreme sau am greșit eu ceva? 

La emag există același laptop, la 3600 de lei, dar la resigilate. Cine știe, poate o fi funcțional. Linkul este în descriere. 

Și atunci ce cadouri să îți faci de Crăciun? Te gândești că stai acasă și vrei să îți iei un desktop? 

Aici ofertele sunt și mai dezamăgitoare. Teoretic găsești cam 1000 de configurații de sisteme Desktop cu procesor i7, cu 16 giga de ram și cu stocare de 512 Giga pe SSD pentru sistemul de operare. Dar procesorul cu care vin acestea este unul din seriile vechi. Cele care deja se mișcă greu pe windows, cele care consumă curent mult, practic nu sunt fiabile. 

Dar apoi trebuie să alegi și un monitor. Iar la montoare prețurile variază între 200 de lei și 1000 de lei pentru un monitor cu refresh de 144 de herți pentru un joc bun. Dacă vrei și o tastatură și un mouse, mai scoți 200 de lei, ajungi cam tot pe la un prețul unui Laptop. 

Cea mai bună soluție este să faci o configurație proprie, de exemplu să faci calcualtoarele din bucăți. Eu am făcut două configurații, una pe eMAG și una pe PC Garrage. Linkurile sunt în descriere. Dar vezi că aici trebuie să știi să asamblezi calculatoarele sau să ai pe cineva care se pricepe, fără să strice plăcile. 

Și atunci ce să îți iei cadou de Crăciun? Telefoane mobile? Am vorbit despre ele. Parcă anul ăsta nu a fost vremea lor. N-au adus inovații extraordinare, doar acum pe iarnă au apărut versiunile T, care sunt mai ieftine. 

Xiaomi, Samsung S20 FE, apple iphone 12, dacă vrei neapărat. Până la urmă și un telefon mai ieftin poate concura cu telefoanele flagshipuri. L-am testat eu. Uite aici clipul. 

Și dacă vrei să le faci cadou părinților și să le cumperi un telefon mai ieftin, dar cu care să te vezi pe Facebook pe ei sau cu WhatsApp? Uite aici un link cu oferte. 

Tablete? Știu că mulți se gândesc la așa ceva că au tot auzit de la televizor vorbindu-se despre ele. Că se dau la școală și așa mai departe. Nu știu ce tablete sunt acelea, dar mă aștept să fie mai slabe ca un telefon pe care îl ai acum în mână. Am dreptate sau nu? Spune-mi în comentarii. 

Ți-a plăcut vreuna din recomandările mele? Tu ce vrei să îți iei de Crăciun? Ce ți-ai cumpărat?  Ce faci cadou? Spune-mi în comentarii ca să le dai și altora idei. 

Leave a Reply