• January 25, 2021
DE CE SE INCARCA TELEFONUL GREU

De ce se încarcă greu telefonul

În videoul de azi îți explic de ce se încarcă telefonul greu, ce trebuie să faci ca să nu se mai încarce telefonul greu, dar și cât de repede trebuie să se încarce telefonul 

https://youtu.be/lCSzygo8brI

Telefonul se încarcă greu. Iar asta este o provocare pentru tine. Una din cauzele pentru care telefonul se încarcă greu e dată de sursa de curent. 

Poate fi de la încărcător, de la această cutiuță sau poate încarci telefonul de la laptop. 

Dacă încarci telefonul de la laptop, atunci acesta se va încărca greu, pentru că portul USB al laptopului nu este făcut să ofere mult curent electric. Cei care au folosit un HUB pe USB știu că nu pot conecta prea multe dispozitive în același timp pentru un port USB de pe calculator. 

Telefonul se mai încarcă greu și pentru că e posibil să se fi rupt cablul. Chiar dacă pare intact, cablul de încărcare se poate rupe foarte ușor sau se poate fisura. Iar dacă telefonul se încarcă dintr-o dată mai greu, e posibil ca să se fi rupt cablul de încărcare sau mufa. 

Apoi sunt o sumedenie de încărcătoare pe piață. Și de fapt la noi acasă. De asta nici Apple, dar nici Samsung nu mai oferă telefoane noi cu încărcătoare anul ăsta. Pentru că noi avem deja încărcătoarele acasă. Dar asta nu înseamnă că toate încărcătoarele sunt la fel. 

Până acum fiecare telefon venea cu încărcătorul lui. Și de fiecare dată venea cu un încărcător nou cu un port nou și cu o altă funcționalitate. Îți amintești de telefoanele vechi sau de iPhone 4 care avea încărcătorul lui sau de fiecare telefon care venea cu altă mufă de încărcare. Atunci nu puteai folosi incarcatorul de la iPhone la alt telefon, ca nu se potrivea cablul. Puteai însă să schimbi cablul. 

De fapt asta poți să faci și acum. Poți folosi orice fel de încărcător cu orice fel de cablu. Încărcătorul are mufă USB și aici poți pune orice cablu de telefon. 

Din fericire pentru noi, Uniunea Europeană a impus producătorilor de telefoane un standard de cabluri de încărcare pentru ca să nu mai cerem pe la muncă, are cineva încărcător de Samsung Galaxy Note 10. Sau are cineva încărcător de iPhone 6S? Glumesc, dar cam așa îmi cereau colegii cabluri de încărcare atunci când apăruseră telefoane cu mufe noi. 

Acum avem USB type C, aceste cabluri de încărcare pe care în final le poți pune cum vrei în telefon. Trebuia și Apple să se conformeze acestei reguli, dar ei sunt în lumea lor și nu se coboară la nivelul pământenilor. 

Dar chiar dacă avem aceeași mufă pentru telefoane și chiar dacă avem încărcătoare care arată diferit, acum apar lucrurile care diferențiază cu adevărat telefoanele. Odată cu avansul tehnologic au apărut și diferite tipuri de baterii, dar și tehnologii diferite de încărcare. Iar acestea sunt date de încărcătoare. De exemplu încărcătorul ăsta îmi încărcă telefonul meu rapid, acest încărcător îl încarcă quick – chiar dacă cuvintele înseamnă același lucru nu este. Și acest încărcător … încarcă telefonul normal. 

Încărcarea rapidă este una din facilitățile telefoanelor din ziua de azi. Dar pentru a beneficia de ea, trebuie să folosești încărcătorul oficial al telefonului tău. Alt tip de încărcător mai mult ca sigur nu va funcționa. Cum am pățit eu pe un Samsung din 2020, care nu a vrut să se încarce de la alt încărcător decât al lui. Chiar dacă avea aceeași mufă și aceleași caracteristici tehnice ca alte încărcătoare. 

Ei bine încărcătoarele astea care știu de încărcare rapidă au în ele cipuri care detectează ce telefon este la capătul celălalt al firului, ce nivel are bateria telefonului respectiv și astfel știu cât curent să îi dea și când să oprească. 

De exemplu, telefonul meu cu 3200 miliamperi, parcă, se încarcă pe încărcătorul lui quick charge, complet în cam 50 de minute. Iar in 10 minute cam are jumătate de baterie încărcată. Pe celălalt încărcător care e cu încărcare rapidă (asta e o denumire comercială) se încarcă și mai repede. În cam jumătate de oră este încărcat, iar în 10 minute ajunge la 60 – 70 %. 

Iar pe încărcătorul ăsta care nu are un nume, în vreo 2 ore. 

Și asta pentru că am cablul lui original de încărcat. 

Dacă vrei ca telefonul să se încarce mai repede, teoretic poți folosi un încărcător mai puternic. Dar nu e recomandabil să faci asta. Pentru că îi poți afecta bateria. 

Da, poți încărca un iPhone 6 cu un încărcător de iPhone 11 și se va încărca mai repede. Dar nu poți încărca un Samsung cu încărcătorul laptopului care are USB-C. Telefonul se va încărca, corect. Dar vei vedea că se încinge bateria și că se mișcă greu în timp ce este la încărcat. 

Asta pentru că dai mai mult curent telefonului decât este el construit să primească. 

Odată de două ori nu este un capăt de lume, dar dacă aceasta devine o practică poate deteriora bateria telefonului. 

Cât de repede trebuie să se încarce telefonul? Nu mai repede decât este el construit. Dacă producătorul telefonului spune că acesta se încarcă în 50 de minute, atunci în 50 de minute e bine să se încarce. Desigur, poți să îl încarci și mai repede. Dar asta înseamnă să nu folosești un încărcător al lui. 

Poți să lași telefonul și în priză. Telefoanele mai noi știu să își oprească singure încărcarea. Dar cele mai vechi nu. 

Dacă vrei să vezi cum se încarcă telefonul tău și cu ce curent, în magazinul de aplicații Google există aplicația Ampere care  îți arată cat curent trage telefonul de la priza, astfel ca vei putea vedea dacă el nu se încarcă deloc sau se încarcă foarte încet, astfel incat nici nu observi ca funcționează.

Ampere este foarte simplu de folosit. Dacă pe ecran apare culoarea verde, atunci telefonul tău se încarcă. In schimb, dacă apare culoarea portocaliu, atunci telefonul continua sa se descarce și nu este alimentat de la priza.

Sper că acest video te-a lămurit cât de repede trebuie să se încarce telefonul, scrie-mi în comentarii dacă ai întrebări. Dacă ți-a plăcut acest video dă-mi un like și un subscribe.

Leave a Reply