• August 31, 2020
samsung watch 3 2

Samsung Galaxy Watch 3 – review

Ceasurile i-au fascinat întotdeauna pe oameni. Au dat prestanță, au dat imagine, au scos în evidență persoanele încă din cele mai vechi timpuri. Dar este Watch 3 de la Samsung un ceas bărbătesc sau poate fi folosit și de femei? Stai până la final, urmează un review complet. 

Când vine vorba de ceasuri încă de acum 300 de ani, oamenii se afișau cu ele, fie la brâu sau fie la mână. Funcția unui ceas este simplă. Aceea de a ne arăta cât este ora. Dar acum vrem sa primim mai multe informații de la un ceas și apar cu totul alte întrebări. 

Una dintre întrebări ar fi, ce e mai bun, un ceas sau o simplă brățară de fintess, care oricum spune cât este ora și măsoară pașii. 

Răspunsul este simplu. Prestanța. 

Pot foarte bine să trec neobservat când sunt cu brățara la mână. Îmi afișează vremea, notificările, numărul de pași și ora. 

Dar pot să ies în evidență, când vine vorba de un ceas complet utilat, care de data asta vine și cu o rotiță, care te ajută să-l controlezi mai bine. Am primit ceasul prin programul Smartphone Testers de la Orange.

Dar despre componentele lui Watch 3 de la Samsung, pe rând. 

Are această rotiță, care te ajută să schimbi ecranul sau funcțiile de pe ecran fără probleme. De unde mi se pare mie atât de naturală funcționalitatea rotiței? Ah, de la ceasul meu sovietic, care are aceeași rotiță, nu știu de când că nu are pe el data fabricației. 

Pe ceasul sovietic rotița era folosită pentru a se întoarce ceasul. De altfel, acesta are si un mecanism care se încarcă automat atunci când miști mâna. E făcut pentru militari și așa uitau ei de nevoia de întoarce ceasul de fiecare dată.  

Pe Samsung Galaxy Watch 3, nu e nevoie să rotesc pentru a încărca ceasul, am încărcătorul pentru asta, dar aici pot controla foarte ușor funcțiile de pe ecran. Fără să mai fie nevoie să dau cu degetul pe ecran. 

Ecranul este unul de 1.2 sau 1.4 inchi, depinde de mărime. Eu am aici mărimea mai mare și este suficient pentru a vedea tot ceea ce afișează ceasul fără să fie nevoie să îl apropii de față. Rezoluția ecranului este mare, 360 pe 360 de pixeli. Știi cine mai aveau rezoluțiile astea? Primele telefoane. 

Singurul moment când trebuie să apropii ceasul de tine este atunci când vorbești la telefon, la ceas. 

Ce funny sună asta, în română. La fel ca agenții secreți, atunci când vrei să vorbești la ceas, uite cum se întâmplă. 

Aici e interesant, că sunt două moduri prin care poți vorbi la telefon, la ceas, uite că am spus-o iar. Odată prin modalitatea simplă, atunci când conectezi ceasul la telefon, iar acesta se conectează prin bluetooth și are toate funcțiile clasice pe care le ai, folosind ceasul prin bluetooth. Alta este atunci când setezi ceasul prin LTE. Watch 3 are și LTE, la fel ca telefonul, are conectivitate 4G. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că poți să lași de exemplu telefonul acasă și să cobori până la magazin doar cu ceasul, fără să ai grija mesajelor sau ale apelurilor pe care le poți rata. Sau atunci când te duci la sală, poți să faci sport folosind ceasul și toate funcțiile acestuia, dar poți și să vorbești la telefon, chiar dacă telefonul tău este încuiat într-un loc sigur. 

Pentru asta Orange oferă un serviciu numit Number Share. Iar Samsung Watch 3 are parte de eSIM. Number share îți permite să activezi aceste dispozitive pe lângă numărul tau de telefon, cum ar fi ceasul, o tabletă sau chiar un alt telefon, astfel încât să poți fi tot timpul conectat și pe aceste dispozitive. Pe orange.ro sunt toate detaliile despre Number Share

Watch 3 are și Wifi, se conectează singur la rețeaua ta Wifi  și astfel are parte de internet. Așa poți descărca cele 50 de mii de fețe și alte aplicații. 

Acum când vine vorba de cadrane de ceas, eu nu sunt atât de pretențios. Vin de la o brățară care nu are culori și acest ceas care are un singur cadran. Nu știu să-mi setez fețe pe ceas în funcție de zilele săptămânii. Am ales un background care îmi place acum și cu siguranță l-aș schimba dacă ies la o întâlnire sau la un eveniment anume. Tu ai un ceas sau o brățară unde poți să schimbi interfața? Cât de des faci schimbările astea? Spune-mi în comentarii. 

Bineînțeles schimbările astea de fețe ocupă memorie, dar aici sunt 8 giga stocare disponibili și 1 giga de ram. Iar ceasul are și procesorul lui, un Exynos 9110 de la Samsung. Și tot de la Samsung este și sistemul de operare: Tizen OS. Nu este Android OS, dar pare foarte asemănător. De altfel faptul că este un sistem de operare proprietar face  ceasul cu toate funcțiile sale să fie disponibil cam pe orice telefon, nu doar pe Samsung, chiar poate fi conectat și la iPhone. 

Tot m-a întrebat Alina ce să aleagă între Samsung Watch 3 și Apple Watch. 

Nu vreau să intru în polemici aici, pentru că sunt comparabile și chiar fac același lucru. Sunt foarte competitive. Nu ai decât să le iei în mână și să alegi între ele care stă mai bine la încheietura mâinii. 

Și pentru că m-a întrebat Alina, asta înseamnă că e bun ceasul pentru fete? Eu am aici versiunea Mistic Black, versiunea neagră, cea mai de business culoare pentru ceas. Dar mai vine și în versiunea Silver, pentru mărimea asta de 45 milimetri, iar in versiunea puțin mai mică vine și în Silver și Mistyc Bronze. Asta e culoarea pentru tine, Alina dacă vrei acest ceas. 

Pentru că este un smartwatch, principala lui funcție rămâne aceea de a măsura și de a raporta. Drept urmare în aplicația Samsung Health, dar și în interiorul ceasului sunt o sumedenie de funcții care îți măsoară pulsul, nivelul de stres, nivelul de oxigen din sânge face și EKG, iar pentru femei are inclusiv funcție care urmărește când vine ciclul în fiecare lună și probabil anunță lucruri acolo. Nu știu exact cum funcționează asta, dar cred că este folositor. 

Apropo de sală, ceasul știe să detecteze automat 7 aplicații cel mai des folosite de oameni, cum ar fi cea de alergat, de mers pe bicicletă, dar și alte 40 de activități pe care le poți activa, inclusiv Yoga.  Atunci când depui prea mult efort, ceasul te poate avertiza că s-ar putea produce un accident. La fel, dacă totuși faci un accident și doamne ferește ai parte de o căzătură dură, ceasul poate suna automat la serviciile de urgență și să transmită locația ta. Parcă noi am reușit să upgradăm serviciul 112 să primească aceste date automat sau nu? 

Am făcut dush cu ceasul pentru că așa sunt obișnuit. De fapt rezistă la apă și poți înota cu el. Totuși nu aș recomanda apa de mare. Mai bine nu testezi pe dispozitivul tău.

Pe ceasul ăsta încă nu am reușit să înțeleg cum dorm, ori nu îmi măsoară corect somnul, ori nu stă brățara cum trebuie pe mâna mea, ori dorm eu prea ciudat. Dar ceasul ăsta poate anunța și eventuale tulburări de somn. Nu am descoperit nimic diferit la mine, dar e o funcție foarte bună. 

Watch 3 de la Samsung vine cu Bixby. Cum altfel. Pur și simplu ții apăsat pe ecranul de home și pornește bixby sau spui hi bixby cu ecranul pornit și asistenta lui Samsung vine să te ajute și te ascultă. Iar ești spion că vorbești la ceas. Apropo, sunt surprins de acuratețea cu care mă înțelege Bixby, dar despre asistenții virtuali voi face un clip separat. Apasă subscribe pentru a afla când apare un clip nou. 

Interesante sunt și notificările pe care le primești pe ceas. Iar toate aceste notificări au parte de opțiuni pentru a răspunde direct de pe ceas, de exemplu ok, da, nu la un mail, dar și alte răspunsuri mai complicate și personalizate pentru toate mesajele pe care le primești. Notificările ar putea fi supărătoare, dar are o funcție numită simplu, noapte bună, iar notificările se opresc până a doua zi. De asemenea atunci când pui telefonul pe silent, această setare se poate trimite direct către ceas. 

Nu mă așteptam să vorbim atât despre un ceas. Dar mai avem câteva lucruri de vorbit. De exemplu aplicațiile. Ceasul are magazin de aplicații unde găsești o sumedenie de lucruri de instalat, de la știri pe scurt, aplicație cu știri din România, la Spotify. Asta pentru a putea controla din ceas, direct, muzica pe care o asculți prin spotify, prin căști. Aplicațiile se instalează direct din ceas, ori din aplicația Galaxy Wearable de pe telefon. 

Una din funcțiile ceasului cu care să îți impresionezi colegii este aceea de a controla PPT-urile din ședință, direct de pe ceas. Trebuie doar să conectezi ceasul la laptop sau la telefon, depinde de unde faci prezentarea. Sau poți inclusiv să controlezi mouse-ul de pe ecran cu ajutorul ceasului. Funny. 

Tot de pe ceas poți și să faci poze, să comanzi astfel camera foto de pe telefon. 

Pe ceas poți să setezi inclusiv alarme, altele decât cele ale telefonului, dar poți și să setezi remindere, pur și simplu prin comandă vocală și alte evenimente în calendar, doar cu doă trei clickuri. 

Și totuși, cât ține bateria pe ceasul ăsta?  Pentru că este destul de ușor. Are o baterie de 340 miliamperi oră care ține în principiu două zile. Nu am stat să măsor bateria, pentru că atât timp cât eu stau la birou toată ziua, am încărcătorul pe birou, legat la USB-ul laptopului. Dar încărcarea este destul de rapidă. Cam într-o oră se încarcă complet. Bine nici nu am apucat să fac prea multă mișcare zilele astea ca să măsor și celelalte activități și raportări ale ceasului. Dar am fost impresionat de notificările pe care mi le trimite atunci când trebuie să mă mișc. Îmi spune ceasul să mă ridic de la birou și să fac anumite activități fizice, să mă întind să ridic mâinile și așa mai departe. Și nu îl poți păcăli pentru că simte foarte bine și este foarte precis. Partea bună este că te felicită odată ce ai făcut mișcările cerute și îți dă o stare pozitivă astfel. 

Cureaua este de piele, pe versiunea mea. Are un sistem foarte ușor pentru schimbare. Și aștept și alte tipuri de curea.  Iar pe spate sunt senzorii, cei care citesc pulsul sunt aici în mijloc. Pe partea stângă cum îl țin eu la mână este difuzorul. Iar pe partea opusă sunt două microfoane. Două butoane, unul pentru back, acesta de sus și unul direct pentru home. Ceasul are și opțiunea de a închide toate aplicațiile, dacă s-ar mișca greu. O apăsare dublă pe butonul de home, aduce meniul care închide aplicațiile. Dar vine și cu opțiunea de backup. Asta pentru a salva toate setările ceasului în cloud, în contul de la Samsung. 

Ți-a plăcut review-ul? Mai fac, urmează Telefonul Samsung Note 20 ULTRA 5G, dar și asistenții vocali Bixby, Google și Siri. Apăsă like și subscribe dacă ți-a plăcut și pentru mai multe videouri. Mulțumesc. Pa. 

Leave a Reply