• December 7, 2020
canva

Pozele care se urcă pe Google Photos de pe telefon vor conta în spațiul de stocare

Pozele pe care le faci cu telefonul tău te vor costa bani. Din fericire aceasta se va întâmpla abia din iunie 2021, dar trebuie să fii pregătit, pentru că te va lua prin surprindere. Ce ai de făcut. 

Din iunie 2021 pozele pe care telefonul tău le urcă automat pe google photos vor conta în spațiul de stocare iar spațiul de stocare de acolo este limitat la doar 15 giga. Care, între noi fie vorba se ocupă cam repede. Dar cu ce te afectează? 

Toate telefoanele cu Android fac un fel de backup automat, atât timp cât au conectat contul de Google. Mai mult ca sigur ai primit o notificare pe care nu ai citit-o și ai spus da, fă Backup. Aici ai mai multe metode de salvare a datelor tale. Ori sunt programele instalate pe telefon și de fapt o copie a telefonului, ori sunt și pozele pe care le ai pe telefon. Dacă faci Backup al telefonului, acesta se stochează în contul tău de Google, pentru a putea fi instalat repede pe telefon dacă dai reset sau dacă iei un telefon nou. Ca să nu pierzi timp cu instalarea aplicațiilor. 

Dar dacă faci backup la poze. Ele se salvează pe photos.google.com, locul unde găsești poze pe care le-ai făcut chiar și acum 10 ani. 

Stocarea acestor poze a fost gratuită până acum. Din iunie nu va mai fi gratuită și va fi limitată. Google spune că sunt stocate pe serverele lor 4 trilioane de poze … și că în fiecare săptămână se urcă 28 de miliarde de poze și videouri. 

Categoric cifrele sunt impresionante, pentru că noi facem poze la toate lucrurile. Și una din problemele planetei în momentul de față, nu mai este accesul la internet al populației, dar stocarea acestor date pe care noi le producem. Amprenta noastră digitală a ajuns să fie de la un nume care apare pe Google, la toate cele pe care le facem noi cu un simplu telefon și pe care le urcăm automat pe serverele serviciilor pe care le folosim. 

Cu ce te afectează pe tine acest lucru? Îți vei pierde pozele pe care le-ai urcat până acum? 

Spre deosebire de alte servicii de hostat poze, Google spune că pozele pe care le urci pe platforma lor până în iunie, vor rămâne disponibile și vor fi în continuare gratuite. Ceea ce se va urca după data de 1 iunie 2021 va ocupa din spațiul de 15 giga alocat contului. Mai departe, cei care doresc mai mult spațiu, pot achiziționa abonamente pentru Google One, care include și spațiu de stocare. 

Poți să faci acum backup la pozele tale, cu acest utilitar de la Google, pentru pozele de pe calculator. Pentru pozele de pe telefon poți seta să faci backup pe serverele Google din aplicația google photos, care în principiu vine preinstalată pe telefoanele cu Android. Dacă nu o găsești în Play Store. 

Google spune că în Iunie va lansa chiar și o aplicație care să te ajute să cureți din spațiul de stocare pe care îl ocupi la ei. Aplicația va recunoaște si selecta pentru tine pozele mișcate, cele care nu au suficientă lumină sau cele neclare. 

Dar dacă vrei să faci în continuare Backup la poze. Ce soluții de backup mai există. 

De fapt, nu prea mai există soluții de backup la poze, destul de accesibile pentru toată lumea. Google care cam ultimul, care oferea poze la o rezoluție decentă de 2800 de pixeli. 

Flickr a fost un serviciu de stocare al pozelor care oferea 1 Terrabit pentru fiecare utilizator ca spațiu de stocare. Nu știu la ce s-au gândit când au făcut oferta asta. Cert este că serverele lor s-au umplut în scurt timp, iar acum mai oferă gratuit doar 1000 de poze pentru utilizator. 

Microsoft oferă în One Drive soluții de stocare tot de 15 giga pentru utilizatorii lor. Iar dacă ai Samsung, trebuie să știi că serviciul de backup și stocarea de pe telefoanele Samsung se va muta în cloud-ul de la Microsoft. Dacă foloseai până acum Samsung Cloud, vei folosi Microsoft Cloud. 

Facebook este cam singurul serviciu care mai oferă hosting gratuit pentru pozele urcate pe platformă. Dar și la Facebook sunt aproape 3 miliarde de conturi. Din fericire rețeaua socială are o formulă foarte greoaie de urcat poze și nu toată lumea stă să urce multe poze acolo. 

Dacă până recent aveam cu toții arhive de CD-uri cu pozele de când eram mici sau hard-disk-uri cu filmări de la școală, ele au fost înlocuite cu rețelele sociale. Dar poate că ar trebui să ne întoarcem la back-up-ul pe hardurile de acasă. 

Spune-mi în comentarii dacă tu ai backup la poze pe CD-uri sau pe hard-disk, acasă sau pe internet. 

Leave a Reply