• September 13, 2020
android 11

Care sunt primele telefoane care vor primi Android 11

Android 11 a fost lansat în final de către Google. Pe de altă parte și Huawei a anunțat că la finalul acestui an va lansa sistemul lor de operare și că acesta va fi disponibil pentru toată lumea. Adică îl vei putea pune pe orice telefon vrei tu. Vom mai vorbi despre asta, până atunci să vedem ce se întâmplă cu Android.

Sistemul de operare nu vine numai pentru telefoanele de la Google, celebrele Pixel. Clipul despre cel mai nou telefon de la Google, Pixel 4a, îl vezi aici. De data asta Android 11 vine și pe alte telefoane. Așa încât dacă ai un One Plus 8, poți da update și ai noul Android 11. Dacă ai Pixel, de la Pixel 2 la Pixel 4, primești Android 11. Dar și dacă ai Oppo, pe modelele Find X2 și Reno 3 versiunile simple și Pro ai putea să te uiți la meniul de update ca să iei Android 11. Iar de la Xiaomi telefoanele de anul ăsta, Mi 10, Mi 10 Pro și Pocp F2 Pro primesc deja android 11. Celelalte telefoane, deși sunt pregătite, probabil mai târziu.

https://youtu.be/749IohM6u98

Samsung nu a anunțat încă când va aduce Android 11, chiar dacă au lucrat la versiunile beta ale acestui program. Dar pe android actualizarea sistemului de operare este puțin diferită față de iPhone. La iPhone Apple este proprietarul telefonului și al sistemului de operare pentru acesta. De asta ai update imediat de la Apple, disponibil pentru toate telefoanele în același timp. 

La Android, producătorii de telefoane au un android modificat. De asta nu sunt două telefoane cu android care să arate la fel. Iar fiecare producător ia sistemul de operare și îl modifică cum dorește mai mult. Drept urmare, producătorul de telefoane este responsabil pentru actualizări. Și dacă acesta nu le adaptează la modelul tău de telefon, nu le primești. 

Ce aduce nou Android 11

Voice acces chiar și în mod offline pentru utilizatori. De exemplu când vrei să comanzi o aplicație și ești la volan și conform legilor nu ai voie să atingi telefonul. Acesta ar trebui să îți recunoască vocea. 

Aduce suport pentru tastatura braile. 

Camera are parte de îmbunătățiri, posibilități de share mai simple. Dar și știe să oprească notificările când filmezi, ca să nu mai auzi pe filmare ding. 

De data asta camera va suporta și alte aplicații pentru poze mai bune. 

Pe Android 11 telefonul se va da singur pe silent când te duci să dormi. Iar asta va putea setat să se activeze automat. Sper că va citi datele și din brățările de fitness sau atunci când este telefonul la încărcat, noaptea. Dar tu când încarci telefonul? Noaptea sau dimineața? Și tot în meniul de somn, telefonul îți va livra și cântece de adormit 🙂 

Pentru cei care folosesc telefonul și la muncă, Android 11 aduce profil special de lucru. Unde aplicații și performanțe, corelate cu o anumită rețea wi-fi de exemplu pot fi interpretate ca fiind la birou. Eu tot aștept un fel de suport de genul Samsung Dex și pentru alte telefoane. 

Poate unele dintre cele mai așteptate îmbunătățiri din sistemul de operare sunt controlul dispozitivelor inteligente de prin casă dar și Android Auto care se conectează acum la display-ul din mașină și wireless. 

Va trebui să te obișnuiești cu un nou mod de a răspunde la conversații și la toate mesajele primite prin telefon.  Dar vom avea nearby share. Un fel de airdrop dar pe Android. Adică vei putea să trimiți ușor fișiere între telefoane. Asta pentru a nu mai apela la servicii de transfer, messenger sau whatsapp care reduc din calitate. 

Partea de securitate este îmbunătățită, am vorbit despre ea. Dar în final pe telefoane a fost implementat default un program ce înregistează ecranul. 

Și vei putea să programezi ca telefonul să ruleze în Dark Mode. Asta dacă vrei să oscilezi între modurile astea. Eu țin telefonul doar închis. 

Au pregătit și un 5G mode pe Android 11. Acum dacă ești într-o rețea 5G, curată telefonul o va folosi direct. Nu în rețelele 4G care sunt anunțate ca fiind 5G, cum avem noi aici. 

Și pentru că este 5G, acum poți de pe telefon să dai internet în routerul tău, prin USB, dacă îl conectezi la un cablu de rețea. Interesantă metodă de internet de backup dacă pică netul pe fir. 

Leave a Reply