• April 7, 2023
cheerful surprised woman sitting with laptop

De ce merge internetul greu, uneori

Acum ceva timp am învățat la cursurile CISCO cum rețeaua trebuie să aibă o încărcare uzuală de maxim 30%. Acest lucru este necesar ca rețeaua să facă față unor peak-uri absolute, atunci când toată lumea este pe internet și consumă toată banda. De exemplu, în timpul meciurilor Champions League, în timpul unor vloguri / podcasturi / videouri foarte importante pe YouTube, în timpul unor transmisiuni în direct, pe care toată lumea alege să le vadă pe internet și așa mai departe. De fapt, acum chiar și Netflix reușește să consume tot internetul din România, dar nu e singurul.

Limita superioară a internetului românesc

InterLAN este unul din nodurile principale din internetul românesc, dacă nu cumva este nodul principal al internetului românesc. Pentru că sunt aproape singurii cu statistici publice, aceștia se laudă de la începutul anului că ating în fiecare zi vârfuri de conexiune de 500Gbps, la o capacitate de conectivitate în toate punctele lor de prezență de 2.5 Tbps. Practic, vârful de conectivitate ar însemna doar 25% din capacitatea rețelei. Dar nu e chiar așa.

grapher mrtg bits day all

Concurența lor, celălalt nod de conectivitate din .ro, Ronix mai atinge doar vreo 10Gbps.

trafic

Partea bună e că în toate aceste noduri de internet se conectează toată lumea, pentru a putea face transferul între diferite rețele de internet mai repede. Însă nu toată lumea se conectează la fel. Sunt rețele care au link-uri mai mari, altele care au link-uri mai mici și așa mai departe. InterLAN nu mai are datele de conectivitate publice, le văd doar abonații. Dar pe vremea când le aveau publice, țin minte că am văzut vârfuri de 40Gbps făcute de serverele Antena Play (de exemplu), dar și alte rețele care atingeau vârful conexiunii lor, în media ponderată de graficele de internet la 5 minute.

De ce merge internetul greu

Se plângea lumea pe internet zilele astea că merge internetul greu. Eu am crezut că e de la mine, ca e ceva la mine în rețea. Dar da, de fapt chiar mergea Digi greu, la 20 seara când toată lumea era pe TikTok și altele. Bine, dacă faci un speedtest pe Digi o să vezi că în alte rețele netul merge foarte greu (explic imediat), dar și că în Digi merge greu. Aici sunt 2 aspecte. Pe Digi sunt două rețele, cele de 500mbps și cele de 1Gbps. Pentru că nu faci diferența între ele (tehnic ambele se conectează la 1Gbps), aceasta se face în sistemul de conectare, acolo unde se alocă un IP care permite 1Gbps sau nu. Așa încât, dacă ai internet de 1Gbps și nu depășești 500mbps, te reconectezi până când ajungi la viteza mare.
Dar nu e doar atât. Infrastructura Digi a fost dimensionată la nivelul când au introdus conexiunile de 1Gbps. Între timp a apărut WiFi6 de la Digi, iar conexiunile alea la nivelul blocului, nu mai servesc un singur client care avea abonamentul mare, ci mai mulți clienți care au ori abonamentul mare, ori abonamente de 500mbps. Iar în momentul în care e toată lumea pe net, fibra blocului, capacitatea switch-ului în care este conectat blocul, se cam atinge și acel Gigabit se împarte la toată lumea. Teoretic pe București, Digi a anunțat și abonamente de 10Gbps, prin fibră pentru cei care vor. Practic, asta înseamnă că își upgradează rețeaua. Dar asta implică investiții mari, nu neapărat în fibră, dar mai ales în echipamentele în care să se conecteze această fibră. Iar astea au niște costuri.

Dar până la investiții să revenim la alți operatori. Majoritatea lor sunt conectați în acest InterLAN. Ca să-l traduc, ar fi switch-ul principal de internet al țării. Logica acestei conectări e relativ simplă. Dacă ai Orange și vrei să accesezi Antena, InterLAN este primul punct de prezență al celor două rețele. E primul punct unde acestea se întâlnesc în mod direct. Așa se întâmplă cu oricare alt operator, pentru traficul național de internet. Sunt și operatori care ignoră acest nod de internet și preferă să ruteze traficul de internet prin internațional, prin nodul din Franktfurt sau prin alte noduri de internet. Practic asta este costisitoare pentru operatorul de internet, pentru că îi consumă din internetul lui extern, dar e politica lor.

InterLAN spune că au prezență în rețea pentru 6 din 13, din serverele principale DNS din internet. Cu alte cuvinte, pentru oricine accesează o pagină de internet, ISP-ul ajunge să întrebe aceste servere pentru a returna adresa IP a paginii și ca să știe ce să îți servească. Asta nu înseamnă o bandă mare de internet, dar un număr foarte mare de conexiuni.
Unii furnizori de internet undeva în a doua parte a zilei, după ora 14 – 15 când munca e mai ușoară și începe lumea să se uite pe TikTok, încep să răspundă mai greu la solicitările DNS, ceea ce se traduce în întârzieri de a deschide o pagină web, iar asta frustrează utilizatorul. Iar acest lucru se continuă seara, când toată lumea e acasă și stă pe internet de la Netflix la TikTok.

Acasă am setat Cloudflare Zero Trust ca furnizor de servicii de DNS, iar acesta îmi contorizează câte conexiuni DNS (de câte ori întreb serverele DNS care este o anumită adresa IP). Peak-urile sunt realizate de laptopul meu, iar în partea minimă de restul echipamentelor din casă care sunt conectate la internet (becuri, aspirator, camere, NAS, etc). De aici vedem că un singur laptop realizează pe intervalul de 5 minute, undeva la 3000 sau mai bine de query-uri DNS. Să înmulțim cifrele astea cu mai multe dispozitive conectate în același timp pentru un utilizator, dar și pentru mai mulți utilizatori în aceeași rețea, cum ar fi rețeaua de la birou.

dns request cloudflare

Ce se poate face?

Răspunsul cel mai simplu ar fi investiții. Dar nu e chiar așa. Nimeni nu vrea să facă investiții în internet. Ne uităm cel mai simplu la internetul din Europa. Acolo din același motiv merge internetul greu, dar ei sunt cu echipamentele și cu rețelele cu 10 – 15 ani în urma noastră. Ei nu au făcut investiții, noi am dezvoltat internetul la nivelul nostru și până acum acesta a fost bun. Și acum este bun, dar.

De exemplu Digi nu este în InterLAN și nici nu vrea să fie în vreun nod de internet românesc. Digi singur are nodul lor de internet, cel mai mare, pentru clienții lor. Pentru clienții celorlalte rețele se folosește de operatori de hosting, cu conexiuni în aceste noduri de internet. De fapt, operatorii de hosting transferă între Digi și alte rețele. Dar în Digi nu sunt prezenți decât Google, Cloudflare, Netflix, TikTok și Amazon. Ceilalți furnizori de servicii, care au prezență în România au preferat, pentru că este mai ieftin și mai ușor să se conecteze doar în InterLAN (de exemplu), dar nu și la furnizorii de internet. Pentru asta în momentul în care este trafic foarte mare pe internet, acești furnizori intermediari (cum ar fi M247 în cazul Digi) își umplu complet banda de internet cu care sunt conectați în InterLAN și astfel conexiunea lor devine mai deficitară, atât pentru clienții lor, dar și pentru alții.

Soluția ar fi ca InterLAN să discute cu toți clienții lor și să le explice că au nevoie de upgrade la nivelul lor de conexiune. Pentru cei care sunt conectați acolo și nu au conexiuni directe, de exemplu cu Digi sau Orange, principalii furnizori de internet din România.
Soluția ar fi ca principalii furnizori de internet să fie mai atenți la îngreunările pe care le au în rețea. Pornim simplu de la faptul că la metrou, când metroul este plin – adică are 300 de oameni în el – nu îi merge nimănui internetul. Și ajungem la statistici de genul cât este waiting time pe DNS, cât este latency-ul în rețea, pentru că asta afectează gamerii. Dar și la cine consumă cea mai mare bandă de internet și de exemplu cum putem servi mai ușor TikTok către utilizatori.

Pentru cei care au pagini de internet, indiferent unde sunt hostate acestea, cea mai bună soluție este să își pună Cloudflare în față. Asta din două motive: își trimit prin Cloudflare fișierele statice către utilizatori, iar Cloudflare are conexiuni directe cu principalii furnizori de internet, dar și unele din cele mai mari conexiuni în InterLAN. Cu alte cuvinte, dacă pui serverul pe Cloudflare chiar și în versiunea free, îmbunătățești cu minim 60% viteza de încărcare a paginilor, iar utilizatorii te pot accesa foarte repede, chiar dacă nu au cea mai bună conexiune la internet.

Ce poate face utilizatorul?

Practic utilizatorul trebuie să se obișnuiască cu ideea că internetul va merge greu, pentru că are mulți vecini care sunt conectați la internet și fac atât de multe lucruri, seara, atunci când e și el și astfel se umple fibra de internet pe care sunt toți conectați în același timp.
Pentru problemele de DNS, utilizatorul trebuie să își schimbe serverele DNS din cele slow ale ISP-ului, în 1.1.1.1 de la Cloudflare și 8.8.8.8 de la Google. Astfel se poate asigura că scapă de încărcarea DNS-urilor de la ISP și va putea accesa mai repede internetul.
Astfel ar trebui să nu se mai blocheze story-urile pe instagram, reels-urile, iar TikTok ar trebui să meargă mai ușor, fără buffer. Unele telefoane Android au totuși probleme de funcționare în rețeaua Digi. Singura soluție pe care am găsit-o eu a fost dezactivarea IPv6 și setarea serverelor DNS de la Cloudflare.

Și doar să sperăm că dacă noi ne luăm acasă routere de 10G și furnizorii de internet să mărească conexiunea fibrei blocului, ca atunci când e toată lumea pe internet să le ajungă.

Leave a Reply